Life Solutions: Η εταιρεία που μπορεί να αλλάζει τις ζωές συνεργατών και πελατών

STAVROPOULOS STAVROS

Life Solutions: Η εταιρεία που μπορεί να αλλάζει τις ζωές συνεργατών και πελατών

Είναι μια εταιρεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην ελεύθερη αγορά απόλυτα συνυφασμένη με επαγγελματικές διακρίσεις, τις οποίες δεν θα είχε αν το όραμα του ιδρυτή της, Σταύρου Σταυρόπουλου, δεν ήταν η σταθερή ανάπτυξη μέσα στον χρόνο μέσα από τη δημιουργία ισχυρών δεσμών, ομαδικού πνεύματος και αμοιβαίου σεβασμού.

Ας μάθουμε ποια είναι η Life Solutions ξετυλίγοντας την ιστορία της μέσα στον χρόνο: Η Life Solutions είναι μια επιχείρηση ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που δραστηριοποιείται στην ελεύθερη αγορά από τον Νοέμβριο του 2010. 

Το ασφαλιστικό ξεκίνημα του ιδρυτή της έγινε το 1987 ως part-time τότε ασφαλιστικός σύμβουλος στην Interamerican. Έναν χρόνο μετά, τόλμησε να κάνει ένα βήμα που θα καθόριζε τον μέλλον του. Τι ήταν αυτό το βήμα; Αποφάσισε την αλλαγή της επαγγελματικής του κατεύθυνσης, αφήνοντας την πολύ καλή τότε εργασία που κατείχε και τη θέση του υπεύθυνου ποιοτικού ελέγχου συσκευασίας της Coca-Cola export για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Η μετέπειτα πορεία του ήταν μια αποδοτική τριετία εξαιρετικών παραγωγικών και ποιοτικών αποτελεσμάτων, με φυσικό επακόλουθο την είσοδό του στο μάνατζμεντ, ως unit manager. Η επιτυχημένη αυτή τριετία προδιέγραψε το κοντινό μέλλον.

 Οι κορυφαίες επιλογές στελέχωσης και τα αποτελέσματα παραγωγικότητας της ομάδας οδήγησαν στην προαγωγή του Unit σε υποκατάστημα τον Ιανουάριο του 1995, για να ακολουθήσει μια δεκαπενταετία με πολλές βραβεύσεις και κατακτήσεις. Όλα αυτά έως τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν δόθηκε η δυνατότητα από την εταιρεία αλλαγής σχέσης συνεργασίας με το υποκατάστημα. Τέλος εποχής ή αρχή μιας άλλης;

 Η αλλαγή αυτή μιας άρτια δομημένης επαγγελματικής ομάδας από την αποκλειστικότητα στο ελεύθερο δίκτυο διεύρυνε τον επαγγελματικό ορίζοντα της νεοσύστατης Life Solutions, αξιοποιώντας για λογαριασμό των πελατών της όλες τις δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς. Αυτή ήταν η προφανής προοπτική. Στην ουσία όμως, ήταν μια επιχειρηματική επιλογή που, όπως κάθε επιχειρηματική επιλογή, δημιουργούσε ευκαιρίες και κινδύνους.

 Αρχική επιδίωξη της εταιρείας ήταν πρωτίστως η βιωσιμότητά της και η περαιτέρω αύξηση και ανάπτυξή της. Μια συνταγή ανάπτυξης δεν ταιριάζει σε όλους και οι ηγέτες που έχουν όραμα και στόχο αυτό το αντιλαμβάνονται. Τι έπραξε, λοιπόν;

 Γρήγορα έπρεπε να αναπτύξει την οργανωτική της υποδομή και τα υποστηρικτικά της συστήματα σε τέτοιο βαθμό που να ανταποκρίνονται στο υψηλό επίπεδο υποστήριξης που απολάμβαναν οι διακεκριμένοι συνεργάτες της έως εκείνη τη στιγμή από την ασφαλιστική εταιρεία. 

Ήταν μια πρόκληση για το μάνατζμεντ της εταιρείας, το οποίο αναζήτησε άμεσα αξιόπιστες λύσεις και επιλογές με δυνατότητα εξέλιξης, που τελικά, εκ του αποτελέσματος, αναγνωρίζονται ως εύστοχες. Και σήμερα αποτελούν τη βάση της εξελιγμένης υποστηρικτικής υποδομής-μηχανογράφησης και του ανθρώπινου δυναμικού, τα οποία βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικό επίπεδο. Όλα αυτά τα «συστατικά», όσο άρτια σχεδιασμένα και να είναι, δεν αποφέρουν καρπούς αν στη βάση κάθε εταιρείας δεν προϋπάρχουν και άλλα «συστατικά».

 Σημαντικός παράγοντας στην καρποφορία όλου αυτού του εγχειρήματος υπήρξε η δημιουργία ισχυρών δεσμών, ομαδικού πνεύματος, σεβασμού και θετικής στάσης, που είχαν επικρατήσει τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ όλων των μελών της νέας πλέον εταιρείας και τα οποία διέπουν διαχρονικά τη φιλοσοφία της εταιρείας. Μετά από αυτό ακολούθησε η κουλτούρα που μεταφέρεται ανεξίτηλη. 

Η αποκτηθείσα πίστη στον θεσμό των ασφαλειών, σε συνδυασμό με τη συνεχή εκπαίδευση και το ομαδικό πνεύμα, δημιούργησε στο δίκτυο κουλτούρα σημαντικότητας του επαγγέλματος του ασφαλιστικού συμβούλου στην κοινωνία και μπολιάζει με το πνεύμα αυτό και τους νέους συνεργάτες της από τα πρώτα τους βήματα.

Ο συνδυασμός δύο μοντέλων που θα καθορίσει το μέλλον

Η Life Solutions πιστεύει ότι τα πλεονεκτήματα των δύο μοντέλων, agency και ανεξάρτητου δικτύου, που εξελίχθηκαν σε ένα αποτελεσματικό νέο μοντέλο συνδυασμού οργάνωσης, φιλοσοφίας και επιλογών, θα διαμορφώσουν και το μελλοντικό μοντέλο εταιρειών διαμεσολάβησης.

Το καλό «σχολείο» παίζει τον ρόλο του

Το agency αποτελεί ένα καλό «σχολείο», που διαθέτει οργάνωση, εκπαίδευση, υποστήριξη, δομές, αλλά περιορισμένες επιλογές. Η δυνατότητα ύπαρξης δομημένων ομάδων με τη μορφή συντονιστή-συνεργατών, που έχουν θητεύσει προηγουμένως με επιτυχία στο agency και παράλληλα έχουν αξιοποιήσει θετικά τις επιλογές τους, μπορεί να δημιουργήσει και να υποστηρίξει την επόμενη γενιά των νέων ασφαλιστικών συμβούλων. Επιπλέον, να προσελκύσει υπάρχοντες συνεργάτες οι οποίοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την εξέλιξή τους και θα αναζητήσουν αξιόπιστες διεξόδους, καθώς διαμορφώνονται νέες συνθήκες στην αγορά. 

Επικεντρωμένη στην ανάπτυξη των συνεργατών για υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα των υπηρεσιών της προς τους πελάτες, η Life Solutions επαναπροσδιόρισε την πορεία, το όραμα, τις αξίες και τη στρατηγική της, επιδιώκοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της διαμεσολάβησης στη χώρα. 

Ολόκληρος ο μηχανισμός υποστήριξης και μάνατζμεντ της εταιρείας (στελέχωση, εκπαίδευση, mentoring, coaching) υπηρετεί το όραμα της επιχείρησης «Να είμαστε η κορυφαία επιχείρηση ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην αγορά», όπως επισημαίνει ο Σταύρος Σταυρόπουλος. «Αντικαταστήσαμε το άγχος και την πίεση των συνεργατών με θετική στάση και κλίμα αισιοδοξίας, τις παραγωγικές υποχρεώσεις τους με ανάδειξη των επιθυμιών τους και κίνητρα πραγματοποίησής τους, τη σπατάλη ενέργειας για διαχείριση εκκρεμοτήτων με την επαγγελματική τους επάρκεια και υποστήριξη της εξέλιξής τους». 

«Είναι σημαντικό να υπάρχουν χαμόγελα επιτυχίας και ενθουσιασμού στον επαγγελματικό μας χώρο από τους ανθρώπους που κατανοούν γιατί βρίσκονται σε αυτόν τον χώρο και ποια είναι τα διαχρονικά τους οφέλη. Να νιώθουν καλά και ασφαλείς. Να είναι ικανοποιημένοι».

Τα δίκτυα σε ρόλο συμβούλων και ο λόγος ύπαρξης της Life Solutions

H Life Solutions πιστεύει ότι τα φυσικά δίκτυα, είτε αποκλειστικής είτε ανεξάρτητης συνεργασίας, σε αντιδιαστολή με τα εναλλακτικά δίκτυα, τα οποία πωλούν απλά προϊόντα και κάνουν άλλο επάγγελμα, είναι οι σύμβουλοι στην πορεία της ζωής των πελατών τους που, μέσα από διερεύνηση αναγκών, οικονομικό σχεδιασμό και ετήσια παρακολούθηση της πορείας τους, προσδίδουν αξία, ποιότητα και προοπτική στους πελάτες τους.

 Ο λόγος ύπαρξης της Life Solutions είναι αποκλειστικά η δημιουργία και ανάπτυξη επαγγελματιών συνεργατών στην αγορά. Για όλα αυτά χρειάζεται οργάνωση. Τι έχει κάνει η Life Solutions για να πετύχει τον σκοπό της; 

Το οργανόγραμμα μάνατζμεντ της Life Solutions περιλαμβάνει εξειδικευμένη εκπαίδευση, διαδικασίες, βοηθητικά εργαλεία επικοινωνίας, πώλησης, mentoring και coaching, παράλληλα με ένα ισχυρό backoffice, που διαχειρίζεται άριστα την καθημερινότητα. 

Η ύπαρξη και κυρίως η ποιότητα του coaching προσφέρει μια δοκιμασμένη μέθοδο αποτελεσματικότητας, που αποτελεί απαραίτητο μέρος της διαδικασίας δημιουργίας επαγγελματιών. Ποια είναι όμως η ειδοποιός διαφορά για να εξελιχθεί ένας συνεργάτης σε επιτυχημένο επαγγελματία; 

To coaching είναι η ειδοποιός διαφορά για να εξελιχθεί ένας συνεργάτης σε επιτυχημένο επαγγελματία, με προϋπόθεση τον κατάλληλο coach, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει γνώση, εμπειρία, ενσυναίσθηση και την ικανότητα να κατανοεί την ψυχολογία του συνεργάτη και την τεχνική διαχείρισης της επικοινωνίας, και φυσικά να είναι δίπλα του ανά πάσα στιγμή. 

Τα κριτήρια επιλογής υποψήφιων επαγγελματιών

Ιδιαίτερο βάρος δίνει η Life Solutions στη στελέχωση κατάλληλων υποψήφιων επαγγελματιών, η οποία κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός στα νέα παιδιά, που επιλέγονται αυστηρά από κολλέγια, πανεπιστήμια και με συστάσεις συνεργατών, με κυρίαρχο κριτήριο το πάθος τους για καταξίωση. Αφετέρου στην προσέλκυση και επιλογή από την αγορά υπαρχόντων ασφαλιστικών πρακτόρων, οι οποίοι θέλουν να βιώσουν ενθουσιασμό και κορυφαία εξέλιξη μέσα από το καλύτερο επάγγελμα στον κόσμο. 

Πρόσφατα είναι τα παραδείγματα συνεργατών της αγοράς με χαρτοφυλάκια γενικών οι οποίοι με την υποστήριξη της Life Solutions αξιοποίησαν μέρος του πελατολογίου τους σε προϊόντα ζωής-επένδυσης, με τα οποία δεν ασχολούνταν, και διπλασίασαν το εισόδημά τους.

Το προσωπικό στοίχημα και η ανάπτυξη νέων συνεργατών

Η αποτελεσματικότητα των συνεργασιών της Life Solutions αποτελεί προσωπικό στοίχημα της ομάδας μάνατζμεντ, και η Life Solutions αυτό το υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις της. Για τον λόγο αυτό, ακολουθείται μια αυστηρή επιλογή σε τρία στάδια, δεδομένου του ότι, αφού επιλεγούν, η εταιρεία αναλαμβάνει υπεύθυνα την επιτυχημένη σταδιοδρομία τους, σε ένα ζεστό, φιλικό και υποστηρικτικό περιβάλλον.

 Η ανάπτυξη ομάδων νέων συνεργατών βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της εταιρείας, για να συνεισφέρει στην αναβάθμιση του ρόλου των φυσικών δικτύων με ένα απαιτητικό, πλην όμως εξαιρετικό, επάγγελμα, όπως διαμορφώνεται. 

Παράλληλα, η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα στους συναδέλφους της που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση να συνεχίσουν να έχουν διαχρονικές αμοιβές, συνεργαζόμενοι με το νέο, ταλαντούχο προσωπικό της μέσω ενός δοκιμασμένου και αποτελεσματικού μηχανισμού. Έχει δημιουργήσει το ηλεκτρονικό γραφείο του συνεργάτη, το οποίο χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό και με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό από τους καταξιωμένους συνεργάτες, που διαπιστώνουν τα πλεονεκτήματά του, και καθολικά από τους νέους συνεργάτες. 

Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί τη λειτουργική απλούστευση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση του ρόλου του συμβούλου. Μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, που είναι το «εργαλείο» –χωρίς να υποκαθίσταται ο ανθρώπινος παράγοντας, που είναι ο σχεδιαστής και δημιουργός–, η εταιρεία εξασφαλίζει στον πελάτη την ηρεμία του και στον συνεργάτη την εικόνα της επιχείρησής του και στο κινητό του, με όλες τις πληροφορίες και τα στατιστικά της εργασίας του.

 Η Life Solutions υποστηρίζει εξαιρετικά όλους τους κλάδους ζωής και γενικών με τους κατάλληλους, αντίστοιχα, ανθρώπους, που είναι άριστοι γνώστες και διαχειριστές των αντικειμένων τους. Ειδικεύεται σε σύνθετα προϊόντα ζωής, αποταμίευσης, επένδυσης, υγείας, καθώς και σε ομαδικά υγείας και σύνταξης, αξιοποιώντας όμως και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, επιδιώκοντας τη σφαιρική κάλυψη των πελατών. 

Στόχος της είναι να θωρακίζει σταδιακά τους πελάτες της, δημιουργώντας μια «ομπρέλα» προστασίας στις αυξανόμενες ανάγκες τους, υλοποιώντας ταυτόχρονα τις επιθυμίες τους για μελλοντική οικονομική εξασφάλιση. 

Ο κλάδος ζωής, η αποταμίευση, τα unit linked, η επένδυση, καθώς και μέρος του κλάδου υγείας, όπως τονίζει ο Σταύρος Σταυρόπουλος, θέλουν ιδιαίτερη εκπαιδευτική υποδομή και γνώση για να μπορέσουν οι συνεργάτες να συνθέσουν και σχεδιάσουν τα πολλά προσφερόμενα προϊόντα της αγοράς, προς όφελος του πελάτη. Κυρίως όμως θα πρέπει να γνωρίζουν την τεχνική με την οποία θα διερευνήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, ώστε να γίνουν κατανοητές από τους πελάτες και στη συνέχεια να δοθούν οι λύσεις: «Με ό,τι κάνουμε στη Life Solutions αλλάζουμε τις ζωές των συνεργατών μας και των πελατών τους. Δημιουργούμε αξία».

 

Από την Έλενα Ερμείδου

Πηγή: insuranceworld.gr